Sekretny przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy (Dal z wkładką)
Na wstępie oczywiście muszę poinformować, że jeśli chodzi o gotowanie to ja zawsze idę w kierunku ‐ łatwo, szybko, prosto, tanio i smacznie. Dlatego jeśli spodziewasz się czasochłonnych przepisów na najwykwintniejsze dania to nie u mnie. Przy okazji to jest ten czas kiedy muszę przeprosić wszystkich, na których się denerwowałam, gdy podawali składniki na oko. Tym razem nawet ja miałam spory problem, by podać w tym przepisie odpowiednie proporcje. Mam nadzieję, że się to udało!
Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy tzn. Dal, który tu przedstawię nie jest zapewne jakimś wielkim, tajnym sekretem i większość z was go zna. Jednak zdradzę trik, który na pewno dodaje tej zupie takiego specyficznego, wspaniałego smaku . Być może niektórzy z was już znają ten sekret i korzystają z niego podczas gotowania. Aczkolwiek jeśli nie jesteś jedną z tych osób, to zapraszam do zapoznania się z moim tajnym przepisem.
Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy (Dal z wkładką - Porcja dla ok.6-12 osób)
Składniki:
Dodatki (Wkładka):
12 jaj ugotowanych na twardo
Składniki:
2‐3 duże cebule
2 pomidory
1 kubek soczewicy
3 papryczki chilli (zielone)
3 ziarenka kardanomu
2‐3 liście laurowe
1 łyżeczka oleju
1 łyżka kurkumy
Pieprz
1 łyżka Soli
Kolendra
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy na twardo 12 jaj, które później posłużą nam za naszą wkładkę i dodatek do zupy.
Soczewice płuczemy i dajemy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. W międzyczasie kiedy zupa się jest już wstawiona, kroimy, przygotowujemy i dodajemy kolejne składniki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidory, chilli , kardamon, liść laurowy, pieprz, sól, 1 łyżeczkę oleju oraz nasz najważniejszy składniki, czyli kurkumę. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20-30 minut lub dopóki soczewica nie będzie miękka. Mieszając od czasu do czasu. Na tym etapie jeśli zupa będzie zbyt mało słona lub zbyt gęsta można dodać wody/soli i oczywiście doprawić według własnego uznania.
Sekretny Trik:
Kiedy nasza zupa jest prawie gotowa jest to odpowiedni czas na zastosowanie naszego sekretnego triku, czyli swego rodzaju zasmażki. Na patelnię dajemy 1‐2 łyżki oleju, który rozgrzewamy. Na to dajemy obrane i pokrojone na drobno 3 ząbki czosnku i smażymy, aż do zeszklenia się. Następnie ostrożnie przelewamy naszą zupę z garnka na tą patelnię, mieszamy i gotujemy jeszcze jakiś czas pod przykryciem.
Kiedy zupa gotuje się dalej już na patelni, to w międzyczasie obieramy ze skórki wcześniej przygotowane jajka, płuczemy przy tym lekko nacinając każde z nich w kształcie litery "x" nożem. Jaja dajemy do zupy, polewając je nią lekko. Dal gotujemy razem z jajami jeszcze przez chwilę. Na sam koniec dodając garść świeżo posiekanej kolendry.
Smacznego!
PS - Zupę z soczewicy (Dal) można jeść oraz przygotowywać na wiele różnych sposobów, gdyż jest ona dosyć uniwersalnym daniem. My najczęściej jemy w wersji z jajami (które są oczywiście opcjonalną opcją) i ryżem lub z chappati/parathą.
Uwielbiam, choć wersji z jajkami nie znam, może warto spróbować
OdpowiedzUsuńDal jest pyszny. Jak najbardziej polecam spróbować z jajkami. ;)
UsuńJa robię nieco inaczej :) i wersji z jajami też nie próbowałam jeszcze :) ale bardzo lubię dal. Zabawne, bo Hindus nie nazwie tego zupą - dalem polewa się ryż :)
OdpowiedzUsuńZdradzisz jak to robisz? ;) Koniecznie spróbuj i daj znać jak smakowało z jajami. Tak być może i nie nazwie, ale dla nas jakby nie było jest to jednak zupa z soczewicy. ;)
Usuń