Przepis na Prawdziwe (słodkie) Mango Lassie
Mango Lassie to jeden z najpopularniejszych napojów w Azji (Indie/Bangladesz/Pakistan), przygotowywany z przepysznych owoców Mango oraz aromatycznych przypraw i dodatków. Można go przyrządzić zarówno na słodko, jak i gorzko w zależności od preferencji naszych kubków smakowych. Ja zdecydowanie wolę ten słodki wybór. Mango Lassie towarzyszy przy różnych rodzinnych uroczystościach i świątecznych okazjach, często można je zobaczyć na stołach podczas Holi i Iftaru (posiłku przerywającego post w Ramadanie) . W sam raz, zarówno na wszelkie doniosłe okazje, jak i na zwyczajne upalne dni.
Miałam okazję skosztować tej owocowej rozkoszy w Bangladeszu w kilku różnych wersjach smakowych, choć najbardziej przypadła mi do gustu wersja na słodko. Później już w domu zaczęły się poszukiwania tego specyficznego smaku rodem z banglijskiej restauracji. Niestety, ku mojemu niezadowoleniu wszelkie moje próby zrobienia identycznego napoju spełzały na niczym. Wszystko było dobre oczywiście i smakowało również, bo czemu by nie? Ale to wciąż nie było to TO MANGO LASSIE, które piłam w Bangladeszu. Zdałam sobie w końcu sprawę, że takiego identycznego pewnie nigdy mi się nie uda zrobić. Tym bardziej, że jako zwykły podróżnik nie wpadłam na ten genialny pomysł, by zapytać kogoś tam na miejscu.
I tu nagle uderzyła mnie niespodzianka. Kiedy już się poddałam w kwestii stworzenia najlepszego napoju indyjskiego nagle podczas kolejnej próby, gdy już nie miałam żadnej presji by było takie jak powinno być:
Odnalazłam TEN PRAWDZIWY SMAK!
Pewnie, wciąż nie jest to idealne Mango Lassie, ale dla mnie jest prawie doskonałe. Przynajmniej mi smakuje tak jak według mnie powinno, a to już bardzo dużo. Dlatego dziś chciałam się z wami podzielić tym niepowtarzalnym przepisem.
MANGO LASSIE NA SŁODKO
Prawdziwe Mango Lassie Przepis (2-4osób)
Składniki:
2 średniej wielkości mango
2 łyżki miodu
2-4 kostki lodu (lub więcej w zależności od ilości serwowanych napojów)
250 g jogurtu greckiego
szczypta cynamonu w proszku
szczypta kardamonu w proszku
2-4 łyżki cukru (można pominąć kiedy mango jest bardzo słodkie lub dostosować ilość do własnych preferencji)
Pół szklanki zwykłej wody
garść bakali (rodzynki, orzechy, pistacje itd.)
Kilka kropel olejku różnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mango obrać, wyjąć pestki, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera kostki lodu, mango, jogurt grecki, przyprawy, miód, wodę oraz cukier. Wymieszać i porządnie zmiksować na najmniejszych obrotach jak do różnego rodzaju smoothie. Przed podaniem włożyć na dnie każdej szklanki po dwie kostki lodu i dopiero na to nalewać lassie do szklanek. Wierzch każdego napoju posypać lekko garścią bakalii. Napój powinien mieć raczej bardziej gęstą konsystencje niż płynną.
Gotowe życzę smacznego. Taka drobna uwaga, że gorzkie mango lassie robi się podobnie tyle, że zamiast cukru dodaje się sól, aczkolwiek nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, więc jest to tylko moja własna teoria. Ja tam się będę jednak trzymać słodkiej wersji i wam polecam to samo.
*Zdjęcia z tego wpisu pochodzą z mojej własnej prywatnej kolekcji i przedstawiają gotowe już prawdziwe słodkie mango lassie z bakaliami na wierzchu. Przygotowywane było to w czasie Ramadanu na Iftar.
Wasza Lily :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tutaj zostaw swoja opinie: